29/3/08

Όνειρο απατηλό

Μπορεί να φημολογείται ότι ο Tom Waits θα περιοδεύσει μετά από πολύ καιρό,αλλά ενδεχόμενη συναυλία στα μέρη μας είναι μάλλον όνειρο θερινής νυκτός.Στη συναυλία που έδωσε στο Λονδίνο πριν από τέσσερα χρόνια, και ενώ είχαν περάσει 17 χρόνια από την προηγούμενη,υποδέχτηκε το κοινό με τη φοβερή ατάκα: ''Πέρασαν 17 χρόνια αλλά δεν αλλάξατε καθόλου ! ''.Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Athens Voice με τίτλο Αθώος Στα Ονειρά σου -εξ' ου και τα-όχι-και-τόσο-επιτυχημένα-λογοπαίγνια με τα όνειρα-είναι μία κάποια παρηγοριά...

Το τραγούδι Innocent When You Dream του Τοm Waits συμπεριελήφθη και από τον Bob Dylan σε μία από τις θεματικές εκπομπές που έχει αναλάβει σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό με τίτλο Theme Time Radio Hour, υπό την ενότητα (ναι,καλά καταλάβατε) Dreams.

Ο Dylan έχει αναμφίβολα άψογο ραδιοφωνικό στύλ και προλογίζει τα τραγούδια με θανατηφόρες ατάκες ('' Το περιοδικό Τime ανακήρυξε τη Lucinda Williams ως την καλύτερη τραγουδοποιό στην Αμερική.Υποθέτω ότι εγώ έλειπα από την πόλη ! ''), ενώ ποιός θα πίστευε ότι ακούει Blur (το Coffee and TV στην ενότητα Coffee ).

Όλες τις εκπομπές του Theme Time Radio Hour μπορείτε να κατεβάσετε εδώ και περισσότερες λεπτομέρειες υπάρχουν εδώ

27/3/08

Θεοί της Κιθάρας !

''Αυτό κι αν ήταν τρελό ! '',έγραφε ο καλός μουσικογραφιάς και πρώην συντάκτης του Spin Chuck Klosterman για την απόφαση του περιοδικού να συνοδεύσει το εξώφυλλο των Dinosaur Jr με τη φράση J Mascis is God.Ναι,ήταν αρκετά τρελό,όπως τρέλη ήταν και η άποψη που διατύπωνε ο τύπος στην καλή (αλλά υπερεκτιμημένη) ταινία Juno ότι η συγκεκριμένη περίοδος ήταν η καλύτερη που γνώρισε ποτέ η μουσική.
Εντελώς τυπικά με βάση τα εγχώρια συναυλιακά δρώμενα ,η συναυλία των Dinosaur Jr. θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα με αυτή του Nick Cave,ενώ η φήμη ότι οι Radiohead δε θα εμφανιστούν στην Ελλάδα λόγω της ''ευγένους άμιλλας'' των διοργανώτριων εταιριών σε ωθεί στο να πατήσεις σε συναυλία μόνο αν έχεις πρόσκληση,ακόμη και αν έτσι δεν υποστηρίξεις την ''ανεξάρτητη σκηνή''...
Πληροφορούμενος το σχέδιο του Παναθηνα'ι'κού να φέρει ένα μεγάλο συγκρότημα για τον εορτασμό των 100 χρόνων του,οι ελπίδες μου αναπτερώθηκαν-ευκαιρία και για τον Τζίγγερ να κάνει και κάτι χρήσιμο.Kαι ποιό είναι το ''τελευταίο μεγάλο συγκρότημα '',σύμφωνα και με τον Γιάννη Πετρίδη ;Η απάντηση έρχεται πιο αβίαστα και από την τεσσάρα από το θρύλο:οι Radiohead !Από την ίδια εκπομπή ,όμως,έγινε γνωστό ότι το επικρατέστερο όνομα είναι τελικά ο Prince-μικρό το κακό (που δεν υπάρχει κακό) καθώς θα δούμε,έστω και καθυστερημένα,τον ιδυοφυή μουσικό.
Όσο για μένα ,θα συνεχίζω να καταριέμαι τον εαυτό μου που το 2000 έδινα κάποιες ανούσιες εξετάσεις χάνοντας τη συναυλία τους στην Αθήνα (what was I thinking ?).

22/3/08

Περαστικοί νταλικέρηδες

Το Brighter Than Creation 's Dark των Drive-By Truckers αγοράστηκε κοψοχρονιά courtesy του δισκοπωλείου Rock 'n' Roll Circus και έβγαλε με το παραπάνω τα λεφτά του.

Οι Drive-By Truckers είναι από το Muscle Shoals της Alabama,έδρα των θρυλικών studios,απ'όπου προέρχεται και ο session μουσικός Spooner Oldham στον οποίο και αφιερώνουν το album,ενώ συνεργάστηκαν ακόμη με τη Bettye Lavette-που θα δούμε και στην Ελλάδα- στο τελευταίο της δίσκο, με επεισοδιακά αποτελέσματα όπως διαβάζουμε και στο προηγούμενο τεύχος του Mojo.

Σύμφωνοι,οι Truckers δεν ανακαλύπτουν τον τροχό,αλλά την αμερικάνικη rock 'n' roll παράδοση την παίζουν στα δάχτυλά τους ,ενώ έχουνε φάει το δρόμο με το κουτάλι,κάτι που φαίνεται και στο παίξιμό τους.
Θυμίζουν,τηρουμένων των αναλογιών, μια σύγχρονη έκδοση των Band και το παρακάτω ,παλαιότερο τραγούδι-μνημόσυνο στους Rick Danko και Richard Manuel λεει για αυτούς περισσότερα από εκατό βιογραφίες :

Can you hear that singing ?
Sounds like gold
Maybe I only hear it in my head
Fifteen years ago we owned that road
Now it 's rolling over us instead

LINK

Drive-By Truckers - Danko/Manuel


20/3/08

Bad Cover Version

It's like a later "Tom & Jerry" when the two of them could talk
Like the Stones since the Eighties, like the last days of Southfork.
Like "Planet of the Apes" on TV, the second side of "'Til the Band Comes in"
Like an own-brand box of cornflakes
He's going to let you down my friend

Το τραγούδι Bad Cover Version των Pulp αφιερώνεται στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηνα'ι'κού,μετά το κάζο του αποκλεισμού από την Παρτιζάν (και δε φταίει για όλα ο Jasikevicius).Αξίζει να δει κανείς και το καταπληκτικό video-clip του κομματιού,μια πραγματική συνάντηση μουσικών γιγάντων !

Υ.Γ:Και μια πληροφορία-για να μη φεύγετε έτσι-το ''Til the Band comes in'' θεωρείται ένα από τα αποτυχημένα albums του Scott Walker (ομολογώ δεν το έχω ακούσει),και κυρίως η δεύτερη πλευρά με διασκευές που έκανε ο ιδιοφυής auteur μετά από πιέσεις της εταιρείας του.Η πλάκα είναι ότι ο Scott Walker είναι ο παραγωγός τόσο του παραπάνω τραγουδιού,όπως και ολόκληρου του album των Pulp We Love Life.

16/3/08

Κυριακή του Λαζάρου

... ή πορτραίτο του καλλιτέχνη σε μεγαλύτερη ηλικία.

Κάποιοι προτιμούν το Νick Cave της πρώιμης περιόδου,με τις αυτοκαταστροφικές τάσεις και τη συνήθεια να κοιμάται στην είσοδο πολυκατοικιών της Αθήνας (μήπως είχε περάσει και από τη δική μου-πρέπει να το τσεκάρω),προσωπικά όμως προτιμώ την ώριμη περίοδο του καλλιτέχνη και albums όπως το The Boatman 's Call ,το Abbatoir Blues ή και το καινούριο,πολύ καλό Dig Lazarus Dig ,ακόμη και αν η περιορισμένη,ντελούξ έκδοση δεν είναι ούτε τόσο περιορισμένη ούτε και πολύ ντελούξ.
Ας δώσουμε ένα επιπλέον credit στον King Ink για την υπόκλισή του στο ζωντανό θρύλο του cretan gothic Ψαραντώνη ...

12/3/08

Who watches the Watchmen ?

Σε περίπου ένα χρόνο θα βγει τελικά στις οθόνες η κινηματογραφική μεταφορά των Watchmen ,της αριστουργηματικής δηλαδή graphic novel των Dave Gibbons και Alan Moore, σε σκηνοθεσία ,δυστυχώς ,του Zack Snyder (βλ. 300).Δυστυχώς, γιατί κατά καιρούς είχαν ενδιαφερθεί για την ταινία ο Tim Burton αλλά και ο Terry Gilliam ,που μάλιστα είχε αποθαρρυνθεί μετά από συζήτηση με τον ίδιο τον Alan Moore-και έχει και πικρή εμπειρία από διάφορα projects (βλ. Δον Κιχώτης).

Οι Watchmen αξίζει να διαβαστούν ακόμη και από άτομα που έχουν επιφανειακή σχέση με τα comics,ενώ όποιος είδε το τέλος του πρώτου κύκλου της τηλεοπτικής σειράς Heroes θα καταλάβει από πού επηρρεάστηκαν (=έκλεψαν) οι σεναριογράφοι την ιδέα για την ''ευεργετική '' καταστροφή του κόσμου-ας μην προχωρήσω σε spoilers...

Στη φωτο ένας από τους (αντι)ήρωες ,ο Rorschach ,και περισσότερες πληροφορίες εδώ

2/3/08

Eγώ βρήκα το νέο hype !


Οι οδηγίες για το νέο blogοπαίχνιδο ήρθαν από τον gone 4 sure σαν το χαρτάκι με τις οδηγίες στον αστυνόμο Σα'ί'νη -ότι θυμάμαι χαίρομαι- και είναι οι εξής :

1. Μπαίνεις στο wikipedia.
2. Αναζητάς την επιλογή “random article” (πάνω αριστερά). Πατάς μια φορά. Το λήμμα που θα βγει είναι το όνομα της μπάντας σου.
3. Πατάς άλλη μια φορά το “random article”. Το λήμμα που θα βγει είναι ο τίτλος του άλμπουμ της μπάντας σου.
4. Πατάς “random article” άλλες έντεκα φορές. Τα λήμματα που θα βγουν είναι το track list του άλμπουμ.
5. Καλείς άλλους πέντε να κάνουν το ίδιο.

Ιδού το αποτέλεσμα :

Το συγκρότημα είναι οι Mural Arts Program και το album ονομάζεται Charlotte-Campobello(στη φωτο το εξώφυλλο).
Το tracklist :

1.Mushroom River Band
2.Estádio Bento Freitas
3.My Butterfly
4.Edmond Lowe Baker, Jr
5.J. G. Jones
6.Todor Diev
7.Großalmerode
8.List of Ancien Régime dioceses of France
9.Brian Carlton
10.Hansen High School
11.Mum (Eurovision song)

Το συγκρότημα είναι η καινούρια υπογραφή της και-καλά uber-cool βρετανικής εταιρείας Ghost Box,με κομμάτια εμπνευσμένα από ξεχασμένα soundtracks τηλεοπτικών σειρών του BBC από τα sixties και ηχητικές επενδύσεις διαφημίσεων από την ίδια περίοδο ,που έκαναν αποτυχημένοι συνθέτες της εποχής για να βγάλουν κάνα φράγκο.

Υ.Γ : Η πλάκα είναι ότι οι Mushroom River Band είναι πραγματικό -stoner rock,όπως αναφερει και η wikipedia - συγκρότημα(και μια που είπα stoner,άσχετο,αλλά κρίμα που δεν έρχονται τελικά για συναυλία οι Om ).

Καλώ στο παιχνίδι ,αν δουν την ανάρτηση και δε βαριούνται,τους zeugolator,elafini,yellow sticky trap,sandman και fantasmenio,καθώς και τον random blogger που ανακάλυψε τους Mural Arts Program από αυτό το blog.