7/11/09

Μια δεκαετία στο celluloid ...



- Why are you wearing that stupid bunny suit ?
- Why are you wearing that stupid man suit ?

και άλλες στιγμές σεναριακής ευφυίας από την αγαπήμένη μου ταινία της δεκαετίας
εδώ


ΟΙ TOP 20 TAINIEΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ


1. Donnie Darko

2. The Eternal Sunshine of the Spotless Mind

3. Oldboy

4. Η επιστροφή

5. 2046

6. Lost in Translation

7. Big Fish

8. Mullholand Drive

9. Ρώσικη Κιβωτός

10. Ο Λαβύρινθος του Πάνα

11. Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων

12. Garden State

13. Letters from Iwo-Jima

14. The Royal Tenenbaums

15. Οι Ζωές των Αλλων

16. Dancer in The Dark

17. Synecdoche, New York

18. A Guide to Recognizing your Saints

19. Factotum

20. Let the Right One In

Kάποιες σκόρπιες σκέψεις :

Θα ήθελα να ήμουν στο μυαλό του Charlie Kauffman/o Bill Murray ανακηρύσσεται με συνοπτικές διαδικασίες ηθοποιός της δεκαετίας /δύο ρώσικες ταινίες στο top-ten- στην Επιστροφή ο Ζβιάνγκιτσεφ μετατρέπει ένα κοινό road movie σε αριστούργημα, στη Ρώσικη Κιβωτό o Σοκούροφ παραδίδει με ένα μονόπλανο μαθήματα ιστορίας ανώτερα από εκατό μουσεία Ακρόπολης/ο Wes Anderson είναι από τους τελευταίους αμερικανούς σκηνοθέτες με προσωπικό ύφος/τα καθεστώτα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών μου ασκούν μια παράξενη έλξη, εξ' ου και οι Ζωές των Άλλων ή το Goodbye Lenin που δεν μπήκε τελικά στη λίστα/για τον Tim Burton και τον David Lynch τα σχόλια είναι περιττά/το A Guide to Recognizing your Saints είναι μάλλον η πιο προσωπική επιλογή, αλλά ο συνδυασμός Νέα Υόρκη + ιστορία ενηλικίωσης είναι ακαταμάχητος /ή το Factotum λόγω Bukowski/ o Λαβύρινθος του Πάνα δείχνει ότι μπορείς να χειριστείς διαφορετικά την ιστορία ενός εμφυλίου/το Let The Right One In, με τίτλο που βασίζεται σε τραγούδι του Morrissey, αποδεικνύει ότι και τα βαμπίρ έχουν ψυχή / το Dancer in the Dark, το 2046, το Lost in Translation και το Garden State έχουν και φοβερά soundtracks,με Bjork, Umebayashi, καινούρια (!) μουσική από τον Kevin Shields των My Bloody Valentine και τους Shins, που θα σου αλλάξουν τη ζωή, αντίστοιχα/σίγουρα κάποια ταινία θα ξέχασα.

Το post ήταν παραγγελιά για την ψηφοφοριά για τις ταινίες της δεκαετίας που διοργανώνει το seagazing blog, ενώ άλλο ένα δημοψήφισμα για τα soundtracks της δεκαετίας υπάρχει εδώ



4 σχόλια:

inverted_a είπε...

Δεν είχα συνειδητοποιήσει σε πόσους άρεσε το Donnie Darko. Νόμιζα πως ήμουν ο μόνος! Ευχαριστούμε για την συμμετοχή, θα σχολιάσουμε αναλυτικά σε λίγες μέρες.

another film full of dread είπε...

Οντως, να διοργανώσουμε καμια ειδικη προβολή :)

crispy είπε...

Πολυ ενδιαφερουσα λιστα.Λατρευω Tenembaums!Αλλα και η Ρωσικη Κιβωτος εξαιρετικη!

Sinnerman είπε...

Βλέπω αρκετά κοινά και χαίρομαι. Χαίρομαι επίσης απο την αγάπη αρκετών για την Επιστροφή. Δεν ξέρω αρκετές απο αυτές που έχεις βάλει αλλά κάτι μου λέει οτι θα μου αρέσουν οπότε τις σημειώνω για μελλοντική προβολή.
Το donnie darko είναι ενα καλά κρυμμένο μυστικό που τελικά όλοι μας το ξέρουμε και το αγαπάμε :)